Subverzivni potencijal aksiodrame

LUDIBARKOD_Mnogi klijenti dolaze na psihoterapiju ili se uključuju u samoiskustvene grupe zbog toga što im se u određenoj fazi njihovog života čini da nešto s njima nije u redu. To «nešto ne štima samnom» misaoni je izražaj osjećajnog naboja kada nismo u suglasnosti s okolinom koja nas stavlja pred široku paletu zahtjeva i diktata.

Često su zahtjevi za koje mislimo da ih moramo beskompromisno ispuniti zakamuflirani oblik onoga što naše Ja osjeća kao pervertiranje normale; jedini što to naše Ja to još ne zna, jer se boji i pomisliti da sa svijetom općenito nešto suštinski ne štima.

Bilo kako bilo, radi li se o društvenom pervertiranju «normale» ili o individualnoj potrebi za «normaliziranjem» vlastite perverzije, kopati po slojevima značenja nekih «bezpogovornih» tema najneposredniji je put da doznamo što je posrijedi, s čime imamo posla te što je srž onoga što nam stvara probleme i podupire neprilagođenost.

U aksiodramskom kontekstu o kojem govorimo, valja naglasiti da su psihološki i filozofoski principi nešto o čemu uistinu većina ljudi ne promišlja kada upotrebljava određeni izraz. S obzirom da nitko od nas ne živi odvojen kao otok u oceanu, nego je pripadnik raznih grupa, skupina i vrijednosnih sustava koji implicitno podrazumijevaju da je suštinsko propitivanje «univerzalnih tema» opasna i subverzivna, po vlastiti um razorna aktivnost, upustiti se u eksploraciju temeljnih vrijednosti duboki je čin neposluha prema naučenoj bespomoćnosti, koji nas odvodi na put prema slobodi.

Sloboda? Pa svi znamo što znači «sloboda». Znamo li? Da smo sada u aksiodramskoj grupi, istraživali bismo značenje riječi «sloboda», a kako nismo, jer vi čitate tekst u virtualnoj stvarnosti, ostaje nam da se oslonimo na uobičejene konotacije ove riječiJ

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *