Što je to vještica?

 

 

Ponudili smo vam nedavno kviz pomoću kojeg možete otkriti koji ste tip vještice. Naravno, radi se samo o zabavi, ali u svakoj šali krije se i zrnce istine. Pojam vještice ne mijenja se samo ovisno od toga o kojem povijesnom razdoblju ili geografskom području govorimo, već i u istom okruženju.

Sve to, naravno, dolazi od suštinski zastrašujuće zamisli o ženi koja ima moć. Svejedno je, zapravo, je li ta moć intelektualna, iskustvena, tjelesna ili magijska: moćna žena predstavlja prijetnju postojećem poretku, i mora je se nekako obilježiti. Tako je u europskoj tradiciji često prisutan dualitet vještice, koju se prikazuje, s jedne strane, kao opaku staricu koja čak jede i djecu – taj lik svi prepoznajemo iz bajki – no s druge i kao zavodnicu kojoj je nemoguće odoljeti, ženu neobuzdane i neukrotive seksualnosti koju pronalazimo u zapisima sa srednjovjekovnih suđenja vješticama.

Već i sama riječ “vještica” potječe od pridjeva vješt, odnosno od staroslavenskog glagola vêsti, odnosno “znati”. Znanje se, dakle, odavna povezuje s vješticama, bilo kao poznavanje travarstva, bilo kao poznavanje magije ili, ponekad, samo poznavanje ljudske prirode, pa možda čak i samih sebe.

Vještica koja živi usred šume u kućici od kolača samo je dakle jedan od brojnih vidova vještica, kao što je i jungovski arhetip vještice kao opasne proždiračke snage samo jedno od mnogih mogućih i postojećih njegovih tumačenja. Bez obzira na mnoge negativne konotacije – o progonima da i ne govorimo – vještice su kao pojam preživjele do danas, a u nekim spiritualnim praksama poprimile su (ili povratile) i posve pozitivne aspekte, vrlo udaljene od onoga što bi se moglo očekivati usredotočimo li se samo na jednu interpretaciju vještica.

Zanima li vas pričanje o vješticama, i možda mogućnost da istražite vješticu koja se skriva u vama, pridružite nam se na radionici Prijelaz, prolaz, izlaz – vještica kao arhetipski lik koja će se održati u subotu, 28.10., u prostorijama centra u Gundulićevoj 34, od 16.00 do 20.00 sati. U prvom dijelu imat ćete priliku poslušati kratko predstavljanje vještica kao pojma u tradicionalnoj i popularnoj kulturi, dok ćemo se u drugom dijelu baviti aksiodramskim radom. Cijena radionice je 200 kn, što uključuje i malo vještičje osvježenje, a prijaviti se možete ovdje. Upozoravamo vas da se prijave primaju do 25.10., zato rezervirajte svoje mjesto što prije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *