Što je Edukaliptus

“Misli se kao grana: od korijena ka cvijetu”
DIVNA_SLIKA
Edukaliptus je psihodramska iskustvena grupa za osobni rast i razvoj. Kako je psihodrama, kao uostalom i ostale metode psihoterapije kreativan i spontan postupak, vođen stilom i voditelja i klijenta i grupe, proces učenja integralni je dio i središnji element naših psihodramskih seansi. Svaki član grupe, svaki klijent/klijentica, voditelj i terapeut, u grupi uči i “educira se”. Stoga i ime grupe aludira na edukaciju, ali ne u smislu nekog formalnog obrazovanja, nego u smislu učenja o autorstvu nad samim sobom. Jer – kako to Sartre kaže – svaki je čovjek autor samoga sebe.  Kao terapijska i iskustvena grupa, Edukaliptus svoje ime duguje i najjednostavnijoj simbolici drveta: onoj rasta i razvoja.
Drvo je simbol čovjeka i života koji se ciklično odvija: kaže se da je čovjek sretan kada je „uzemljen“ poput drveta, s korijenjem koje duboko prodire u zemlju, stremeći nebeskim visinama dok u granama plete misli i ideje. U prirodi postoji drvo koje svojom ljepotom nadmašuje i najsmioniju maštariju slikarskog platna. Potpada pod vrstu eukaliptus, a krasi ga kora koja nalikuje na dugu. Njegova kora nije tvrda i hrapava kao kod ostalih vrsta eukaliptusa nego je meka i glatka. Starenjem, drvo mijenja koru. Stara višeslojna kora puca i odbacuje se, a slojevi se ljušte mjestimično. Kako biljno tkivo stari, tako mu se i boja mijenja. Prvi sloj je blijedo zelene boje, sljedeći tamno zelene, pa plavi, ljubičasti, roza i narančasti, a onda se javlja bordo boja i purpuno ljubičasta. S obzirom da se ovo događa na različitim dijelovima debla i simultano, nemoguće je da se na istom drvetu pojavi ista struktura šara dvaput.

 Kao dugino drvo, tako je i svaki član ljudske zajednice jedinstvena i neponovljiva kombinacija misli, osjećaja i mogućnosti. Ne možemo, doduše, mijenjati koru, ali često “izlazimo iz svoje kože” kada nam “postaje pretijesno u njoj”. Kada u životu nastanu takva razdobja da biste radije izašli iz kože, vrijeme je da nam se javite.  Kao što svako drvo objedinjuje sva četiri elementa (zemlja korijenjem ulazi u tijelo drveta, voda u sokovima kola njime, zrak mu hrani lišće, a trenjem drveta o drvo dobiva se vatra), tako i svatko od nas nastoji integrirati elemente i potencijale vlastitog bića u univerzalno ljudsko iskustvo. A iskustva jesu univerzalna. Uvid u univerzalnost iskustva jedan je od bitnih prednosti grupne terapije općenito i neprocijenjivo bogatstvo postojanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *