Prijelaz, prolaz, izlaz — vještica kao arhetipski lik

Bliži se noć vještica, i to nas navodi da porazmislimo već i o samom pojmu vještice. Njih naime, ima raznih: od onih zastrašujućih starica kojima vrve europske bajke, preko vidarica, mudrih žena, pa sve do dalekoistočnih vještičjih obitelji, u kojima se vještičje sposobnosti prenose s koljena na koljeno. Čak i u nama bližim tradicijama, česta je zamisao o tri doba žene, koja se preslikavaju i na tri doba vještice: djevu, majku i babu. Svaka od njih ima svoje negativne, ali i svoje pozitivne strane.

Analitička psihologija arhetip vještice poglavito vezuje uz majku koja ne samo da hrani, već i proždire. Biološke majke, odnosno osobe koje tu ulogu igraju u našim životima,  često su neadekvatne i manjkave.  Njih se dade, a i poželjno ih je, smjestiti u arhetipski kontekst, jer – kako je to Jung sročio – svi oni učinci koje literatura pripisuje materinskom djelokrugu zapravo ne dolaze od osobe koje nas je donijela na svijet, nego potječu od arhetipa koji projiciramo na nju, što joj pak daje gotovo mitološko značenje, obdareno autoritetom i numinoznošću.

U novije vrijeme, pak, ideja vještice sve se češće povezuje s onim neukroćenom, ali i mudrim u nama, povezanim s prirodom i slobodnim od okova života u civilizaciji. Viđamo vještice i kao aktere u novim ili obnovljenim oblicima spiritualnosti, dok nam mediji serviraju “seksi vještice”, likove koji gospodare svojom seskualnošću na način koji je već samo po sebi blizak magijskome.

Raznoliki prikazi, raznoroda simbolika, raštrkana etimologija — sve su to vještice, ali vještice su i arhetipska snaga koja se skriva u svakoj od nas. Prošle smo godine u ovo doba na radionici posezale upravo za vješticom koja čuči u svakoj ženi, ove ćemo godine to dodatno proširiti, pružajući vam prigodu da se upoznate s likovima vještica širom svijeta, od folklora do popularne kulture, nakon čega će slijediti aksiodramski iskustveni rad.

Radionica će se održati u subotu 28.10., od 16.00 do 20.00 sati, u prostorijama u Gundulićevoj 34, po cijeni od 200 kn. Prijave za radionicu primaju se do 25.10., a formular za prijavu popunite ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *