O VJEŠTICAMA I MAJKAMA

 

evening-959030_640Kao kćeri, majke, djevice, supruge… itd., snagu povezujemo i izvlačimo iz našeg odnosa s drugim osobama. Vještice, s druge strane, posjeduju moć prema vlastitim uvjetima – barem bi to tako trebalo biti. Vještice stvaraju, one djeluju, one slave. Što se slavlja tiče, već su i «prebukirane», a još jedna njihova noć je ispred nas.

Bitno je za vještičju snagu da se ona slobodno i bez autoriteta povezuje s ______________. Ovdje bismo mi, žene, majke, djevice, supruge, ljubavnice i nositeljice svih ostalih uloga koje kao žene utjelovljujemo u suvremenom patrijarhatu trebale popuniti prazninu. Da li ćemo to prazno __________________ mjesto nazvati arhetipskom Ženskom Snagom, Papisom, Vladaricom, Visokom Svećenicom, cirkularnom energijom Život-Smrt-Život, Divljakušom, Divljom ženom, Boginjom ili kojim drugim terminom – od manje je važnosti. Ono što je bitno, to je da ga počnemo popunjavati, bez predrasuda i straha. Vještice raspolažu simboličnom akcijom s namjerom, s naglaskom na «akcija», a zloćudnu su joj simboliku intergeneracijski pripisivali prešutni ugovori koje potpisuje patrijarhat.

Zbog čega majke često doživljavamo kao vještice, kako one doprinose općoj percepciji majčinstva, o tipovima, stereotipima i arhetipovima i majke i vještice, kao i o prešutnim ugovorima, odnosno nesvjesnim mehanizmima kojima udovoljavamo našim majkama, a iza kojih se krije minuciozna manipulacija patrijarhalnih društvenih obrazaca, otvoreno ćemo i bez tabua razgovarati na psihodramskom kružoku koji će se održati u utorak, 3. 11. u 19 sati, u prostorima Centra za integrativni razvoj, Gundulićeva 19/1. Pridružite nam se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *