KRAMPUSiJAda – psihodramska radionica 6.12.2016.

ppleshemoAnalitički psiholozi tvrde da se osobno odnosi prema Ja kao što se kultura odnosi prema grupi. Kada se radi o grupnoj slici žene u patrijarhalnoj kulturi, postoji (ne)vidljiva tendencija da se ženu stavlja u šeretsku spregu s đavoljim, misterioznim, opasnim i strahotnim elementom.

Krampus je personifikacija ovakvih elemenata, rogata antropomorfna spodoba koju analitičari povezuju s arhetipom rogatog boga te rogove vežu uz univerzalni prikaz individualne psihe. Kao ultimativna sjenka svom dobronamjernom partneru – svetom Nikoli, u percepciji svekolikog puka zadužen je za proždiranje i odvođenje dječice u nepoznato. Ali i za basnoslovnu zaradu na tržištu – jer otkad ga se prikazuje u scenariju sa ženom, figura Krampusa dobiva na svojim animalnim, zavodničkim i vragolastim karakteristikama.

Mada kulturno nametnute i marketinški promicane, Krampus i slične spodobe ipak nisu samo simboli muškarčevog doživljaja žene, nego im je potrebno priznati i simboličku samostojnost ženinog doživljaja sebe same. U kontekstu dubinske psihologije gdje se na seksualnost duše gleda kao na hermafroditsku, baviti se ovim sadržajima znači otvoriti prostor za pravu dramu gdje su glavni likovi elementi suprotnog spola u vlastitoj psihi, a koje pripisujemo onom drugom/oj te ih doživljavamo kao njihovu realnost.

Na radionici «KRAMPUSiJAda» kroz igru i rad bavit ćemo se upravo time – dijelovima sebe koje upisujemo u drugog, propitivat ćemo strahove i nade, detektirati identifikacije sa svojim životinjskim, animalnim («animal») i duševnim («anima») sadržajima, a u zaštićenom polju sigurne grupe istražiti do koje mjere se upiremo da u «mladoženji-životinji» otkrijemo princa iz bajke, zatomljujući svoje arhetipske ženske snage. Ili obrnuto – u kojim situacijama i zbog čega ne želimo ući u savez s onim što je dobro za nas.

Radionica je interaktivnog i iskustvenog tipa, otvorena za sve punoljetne osobe bez obzira na spol, daje prostor i osobnim i grupnim temama, a tehnika kojom ćemo se služiti zove se psihodrama. Održava se 6. 12. 2016. godine, u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, od 19:15-21:45. Sve koje ova tema interesira, molim da se upišu ovdje te da svoj dolazak potvrde najkasnije do nedjelje, 4. 12. 2016. na mejl: edukaliptus88@gmail.com

Nakon prijave, obavijestit ćemo vas o točnoj adresi, tj. o kućnom broju u Gundulićevoj na kojoj će se radionica održati. Cijena radionice je 130 kn. Svim Nikolama, Nikijima, Nikolinama i Nikama odobrava se imendanski popust od 30 kn.

 

Voditeljica: Manuela Zlatar, psihodramska praktičarka, u terapijskom radu u superviziji pri Centru za psihodramu u Zagrebu. Dipl. fem. Ženskih studija u Zagrebu; u edukaciji iz transpersonalne psihologije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *