BAKA ZIMA – cjelodnevna radionica; art-terapija i psihodrama. 04.02.2017.

Svaki je prijelaz iz jedne faze u drugu – bilo kalendarski ili psihološki – povezan s izvjesnom dozom inicijalnog straha u vezi s onim što nas očekuje. Analitička psihologija strahovima se bavi u ključu osvještavanja sjenke – arhetipa «druge strane», podijeljenog na osobno i kolektivno iskustvo. Što se iskustva tiče, a u vezi s historijskim razvojem kolektivne svijesti, mnogi se analitičari slažu da su bazične komponente rane čovjekove kulture stvorile žene i njihov inventivni duh: čuvanje vatre, pripremanje hrane, pravljenje odjeće, predenje, tkanje, kao i grnčarstvo, potpadale su u pradomenu ženskog, bile su nabijene dubokim simboličnim značenjem pa ih se, shodno tome, naziva pramisterijama.

Danas više nije nikakva misterija da je patrijarhalna kultura, a napose njezin razvoj na Zapadu sa svojom maskulinom usmjerenošću k apstrakciji, predpatrijarhalna božanstva – u vidu ženskih figura mudrosti – razvlastio i potisnuo te da je od njih ostao samo razasuti trag za kojim – između ostalog – možemo tragati u bajkama.

Baka Zima jedan je takav trag, dubinski predložak, vječna «ženska priča» koja zahtijeva rad na unutarnjim slikama, simbolizaciji, povezivanju s inicijacijskim pragovima, ulaženje u uloge «dobre» i «loše» djevojke, o sestrinstvu, o «voljenoj» i «nevoljenoj» kćeri – ukratko; to je priča o «pravom vremenu»…za prijelaz iz djevojaštva u zrelu ženu!

Ako ste osjećale da je «dobro vrijeme» za vas bilo upravo postblagdanska subota, po isteku 12 božićnih noći (12 Nights of Christmas), dobro ste osjetile, jer nadnevak se poklapa s terminom kada su u poganska vremena, tj. prije no što su ženska božanstva dobila kršćansko ruho u vidu blagdana Sveta tri kralja, starogermanske boginje nadgledale uspješnost istkanih suknji.

Jesmo li ih dobro istkale, ostaje nam vidjeti do veljače.  Radionica će se, naime, održati 04. veljače 2017., jedinom mjesecu u godini  koji je – u hrvatskom kalendarskom nazivlju – ženskoga roda.

Ovom prigodom zahvaljujemo svima koje su nam omogućile da okupimo grupu koja broji znakovitih 12, što je dovoljno mala grupa da svatko dobije prigodu za rad, a dovoljno velika da bi se pokazala raznolikost osobnih priča. I pozivamo vas ponovno u veljači, a evo što vas očekuje:

Sa simbolima ćemo raditi art-terapijski, a osobni materijal istraživati tehnikom koja se zove psihodrama.

Radionica je, kao i prije,  otvorena za sve punoljetne osobe, bez obzira na spol. Održat će se u Zagrebu, u Gundulićevoj ulici. Oni koji se još nisu javili, mogu se upisati  OVDJE, potvrdu ponovnog dolaska pošaljite do 27. 01. 2017. na mejl edukaliptus88@gmail.com

Cijena radionice je 300 kn. O kućnom broju, vremeniku i hodogramu, obavijestit ćemo vas po primitku prijave.

Voditeljice: Manuela Zlatar, dipl. fem Ženskih studija, PD praktičarka u edukaciji iz transpersonalne psihologije i Tanja Stanković, dipl. Soc.rad., TA PrakticarkA, PD Prakticarka i art terapeutkinja (CEATh)

artwork: Irene Llopis

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *