11 SRETNIH

 

FREUNDSCHAFTSKREIS_png_srzMeđu psihodramatičarima i svima onima koji se bave grupnom terapijom, ime Irvina Yaloma zasigurno nije strano: Irvin Yalom je američki psihijatar i psihoterapeut, majstorski spisatelj i fikcije i teorije te cijenjeni stručnjak s četrdesetogodišnjim iskustvom u grupnoj terapiji. Yalom izdvaja jedanaest čimbenika koji su specifični upravo za rad u grupi, odnosno za grupnu psihoterapiju, što se posebice može odnositi na psihodramu jer psihodrama je dobrim dijelom metoda grupnoga rada. Ukratko navedeni, jedanaest sretnih čimbenika bi bilo:

  • ulijevanje nade ➾Blagotvorni ishod terapije direktno je ovisan o vjeri, kako u promjenu, tako i u metodu. U grupi se nalaze i drugi članovi koji nisu u istoj fazi kontinuuma što se tiče podnošenja ili nepodnošenja problema, tako da ćete u grupi uspostaviti kontakt s drugima kojima je već bolje.
  • univerzalnost iskustva ➾ Ako tek počinjete s grupnim radom, možda mislite da ste jedini koji se suočavaju s nekom problematikom , da se samo vama dešavaju tako strašne fantazije i nepodnošljivi impulsi. Nikakvo čudo, jer u svakodnevnom životu niti ne dolazite u dodir s oniima sličnih iskustava i osjećaja. U grupi ih možete istinski upoznati, jer i ostalim članovma  je sličan materijal poznat iz njihovog vlastitog iskustva. Na kraju zaključimo da smo svi  ” u istoj gabuli”.
  • pružanje informacija ➾ Feedback dobivate na licu mjesta. Nema “mislim da bi trebalo”, nema “na tvom mjestu bih ja…” nema “a zašto ne bi…” itd., nego ima verbalizacije utiska koji ostavljate na druge.
  • altruizam i pomaganje drugima ➾ Ako mislite da nemate ništa vrijedno za ponuditi drugima, razočarat ćete se kada vidite  u kolikoj mjeri ste u stanju slušati jedne druge i biti podrška, čak i ako se radi o najmračnijim tajnama dovedenim u grupu.
  • korektivna rekapitulacija primarne obitelji ➾ Grupa u mnogim aspektima podsjeća na obitelj. Kao i u svakoj obitelj i ovdje , dolazi do dubokih osobnih otkrivanja, jakih osjećanja i snažnih bliskosti, ali i do nemilih i natjecateljskih osjećanja.
  • razvijanje socijalnih vještina
  • podešavanje ponašanja ➾ u odnosu na one članove koji su na višem stupnju podnošenja poteškoća
  • interpersonalno učenje ➾  je proces izgrađivanja naše samosvijesti na temelju odraženih procjena koje čitamo u očima bitnih drugih (članova grupe)

  • grupna kohezija ➾ je “ono nešto” što povezuje grupu.
  • egzistencijalni faktori ➾ Bavimo se krajnjim egzistencijalnim zabrinutostima: i slobodom i izolacijom i smrću i pitanjima smisla. I donosimo odluke jer  odluke nas suočavaju s ograničenjima mogućnosti, s odgovornošću, sa  htijenjima,  željenjem, kajanjem i odricanjem .
  • katarza ➾ katarza se opire definiciji – ona se mora doživjeti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *